18-08-2017 21:06
Navigation
ASEAN landet Indonesien protesterede også over Kinas nye pas med kort over det sydkinesiske hav.Et nyt kinesisk pas med et lidt for ambitiøst kort, har skabt raseri i flere nabolande. Herunder flere ASEAN lande. Årsagen er et nyt kinesisk pas, som indeholder et kort, der ifølge nabolandene lidt for tydeligt antyder Kinas storhedsdrømme. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Regeringen på Taiwan er rasende, og både Vietnam og Filippinerne har sendt vrede protestnoter. Og nu viser det sig at Indonesien også har protesteret over passene. Indonesien ser dog det stadigvæk stærkere Kina som en handels mulighed og ikke en trussel.

Kortet i passet viser Kinas grænser, men inddrager samtidig det meste af det Sydkinesiske Hav, hvor Taiwan og ASEAN landene Filippinerne, Vietnam, Brunei og Malaysia også gør krav på dele, af det store havområde.

Filippinerne har sendt en protestnote til den kinesiske ambassade, oplyser udenrigsminister Albert del Rosario til AP, og heri protesterer landet "kraftigt" og gør opmærksom på, at Kina gør krav på områder, som "klart er en del af Filippinernes territorium og maritime område."
Også Vietnam har afsendt en diplomatisk protest til den kinesiske ambassade, og nabolandet kræver, at Kina fjerner "det fejlagtige indhold" fra passene.

Kina fastholder krav
Kina afviser protesterne med en bemærkning om, at passene er produceret efter "internationale standarder". Passene kom i produktion den 15. maj 2012
"Grænselinjerne på kortet over Kina i passet er ikke rettet mod noget særligt land," lyder det fra en talsmand for Kinas udenrigsministerium.
Kina mener, at landet fra gammel tid har krav på Det Sydkinesiske Hav, som er rigt på olie- og gas forekomster.
Filippinerne, Brunei, Malaysia og Vietnam mødtes sidste år for at diskutere kravene i havområdet og Kinas rolle i sagen. Og det har ført til at Filippinerne tidligere i år har indkaldte Kina for en FN voldgiftsret.
I filippinerne har en større boghandler kæde i sidste måned, fjernet kinesisk trykte kort, der krænkede Filippinernes territorium.
Både Filippinerne og Vietnam nægter at stemple de nye kinesiske pas, men har i stedet lavet særlige visum papirer de stempler.

indonesia-made-china-passport-complaint'

chinas-passport-move-stokes-south-china-sea-dispute-by-iiss-editorial-board

scarborough-101
125,552 Unikke besøg