18-08-2017 21:06
Navigation
Danmark åbner to nye ambassader i ASEAN området

Danmark åbner til august ambassader i ASEAN landene Filippinerne og Myanmar.
Med åbninger af ambassaderne i Filippinerne og Myanmar. Vil Danmark være repræsenteret på højeste niveau, i 7 ud af 10 ASEAN lande. Kun i Laos, Cambodja og Brunei Darussalam, vil Danmark ikke have ambassader.
De to nye ambassader understreger hvor meget Danmark fremadrettet satser på eksport vækst i ASEAN området. Som ialt har over 500 millioner indbygger.

Regeringen gennemføre samtidigt en omfattende sparerunde på danske ambassader og repræsentationer andre steder i verden. Samtidig med at der åbnes nye ambassader, så der i alt flyttes rundt på Danmarks tilstedeværelse i 25 forskellige lande.
Danmark åbner til august nye ambassader i De to ASEAN vækst lande lande Filippinerne og Myanmar. Ligesom man åbner ambassader i Nigeria, Colombia.

»Vi åbner i regioner og lande, hvor den økonomiske vækst buldrer derudaf, hvor der er et stort potentiale – og hvor den økonomiske magtforskydning følges af øget politisk vægt. Det gælder lande som Nigeria, Filippinerne og Colombia. Og så laver vi en egentlig ambassade i Myanmar – bl.a. for at støtte landets positive demokratiserings- og reformproces«, udtaler Holger K. Nielsen.

Ambassader i vækstlandene vil få en stor betydning for den danske eksport, siger Landbrug og Fødevarer, efter at regeringen torsdag har offentliggjort sin plan for fremtidens udenrigstjeneste.

Især hilser foreningen nye ambassader i Afrika og Asien velkommen.

- Afrika og Asien er store vækstcentre - ikke mindst for fødevarevirksomhederne. Derfor er Landbrug & Fødevarer meget glade for, at der bliver opprioriteret i Asien og Afrika, siger direktør Susie Stærk Ekstrand i en pressemeddelelse.


Reformen af ambassadestrukturen træder i kraft til august.

Blandt andre ASEAN landes ambassader vil der dog ske besparelser, nemlige i Malaysia og Vietnam. Den Malaysiske ambassade har tidligere dækket Filippinerne, så her er reduktionen forståelig, nu hvor Filippinerne får sin egen ambassade, imens man af reformprocesmæssige grunde nu vil satse mere på Myanmar, blandt andet på bekostning af højvækst landet vietnam.
Med et håndtryk er Myanmars gæld til Danmark væk


Under et møde med Myanmars præsident bekræfter udviklingsministeren, at 295 millioner i gæld er eftergivet. Skriver dr.dk

Med et håndtryk bekræftede udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen (R) over for præsident Thein Sein, at Myanmars gæld til Danmark eftergives.
Det skete under et besøg i den burmesiske regeringsby, Nay Pyi Taw.

Myanmars gæld til Danmark var 295 millioner kroner i form af gamle statslån.
- Danmark sender et vigtigt signal til befolkningen i Myanmar om, at vi støtter landets positive udvikling. Når vi eftergiver gæld, frigives ressourcer, der kan investeres i befolkningens sundhed, i skoler og i veje, og det er der hårdt brug for, siger Helveg Petersen.
Myanmar, der tidligere var et militærdiktatur, har i løbet af de allerseneste år været gennem omfattende reformer i form af politisk liberalisering og økonomisk samarbejde med omverdenen.
Det er en proces, der er personificeret af oppositionspolitikeren Aung San Suu Kyi, som tilbragte 15 år i husarrest eller fængsel. Hun blev frigivet i 2010.
Myanmar er stadig et af de fattigste lande i Sydøstasien, og landet har aldrig været i stand til at afdrage på det 30 år gamle danske statslån.
- Timingen her er helt rigtig. Myanmar skal ikke være tynget af gammel gæld på deres vej til udvikling og politiske reformer, som gavner den fattige befolkning, mener udviklingsministeren.
Det er Helveg Petersens første udlandsbesøg som minister.

Udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen (R) har har samtidigt meddelt FN's Flygtningehøjkommisariat, at Danmark er klar med 15 millioner kroner ekstra til FN's indsats for at afhjælpe den alvorlige humanitære krise i Burma.
Ekstrabevillingen faldt i forbindelse med ministeren og kronprinsesse Marys besøg hos indespærrede flygtninge i Rakhine-staten i det vestlige hjørne af det sydøstasiatiske land, oplyser Udenrigsministeriet.

Her har voldelige sammenstød mellem buddhister og muslimer siden 2012 medført 140.000 internt fordrevne flygtninge.
- Det er en dybt ulykkelig situation for de mange mennesker i lejrene, der lever under kummerlige forhold, og som jeg besøgte sammen med kronprinsessen, udtaler Rasmus Helveg Petersen.
- Vores ekstra bidrag går til at forbedre forholdene, og besøget er med til at sætte fokus på problemerne, forklarer han.

Myanmar løslader alle politiske fanger

Regeringen i ASEAN landet Myanmar erklærede nytårsaften at landet ikke længere har politiske fanger, efter at en omfattende amnesti blev udstedt tirsdag.

Præsident Thein Sein har tidligere på året lovet, at alle politiske fanger ville være løsladt før indgangen til 2014, og det løfte har han nu holdt, siger hans talsmand.

- Jeg vil gerne sige, at præsidenten har opfyldt sit løfte til folket, fordi der ikke længere er politiske fanger ved udgangen af 2013, skriver talsmand Ye Htut på Facebook.
Det er ikke klart, hvor mange fanger, der er omfattet af amnestien.
Ifølge aktivister sad 40 dømte systemkritikere fængslet, mens 200 andre ventede på dom - primært for at demonstrere uden tilladelse.

Pårørende samlede sig tirsdag foran for det frygtede Insein-fængsel i Yangon, hvor de ventede på nyt om deres kære.

Fredsaktivisterne Yan Naing Tun og Aung Min Oo, der for nylig blev idømt otte måneders fængsel for en protestmarch, blev mødt af glade tilhængere, da de kunne gå frit fra fængslet.

- Jeg respekterer præsidenten for at holde sit løfte, siger Yan Naing Tun til fremmødte reportere.

Løsladelserne er de seneste i en lang række, der bliver anset som et afgørende tegn på, at Myanmar er på vej til at lægge det militære styre bag sig.
Den tidligere general Thein Sein lovede under et besøg i London i juli, at der ikke ville være "politiske fanger i Myanmar" med udgangen af 2013.
Oppositionsmedlemmer i Thailands parlament trækker sig
Det største oppositionsparti i Thailand, Demokratisk Parti, trækker sine medlemmer ud af parlamentet i protest.
Thailands største oppositionsparti annoncerede søndag, at det trækker alle sine medlemmer ud af landets lovgivende forsamling. Det sker i protest mod den thailandske premierminister Yingluck Shinawatra.
Talsmand for Demokratisk Parti Chavanond Intarakom siger til nyhedsbureauet AFP, at parlamentsmedlemmerne vil træde tilbage "så hurtigt som muligt."

Oppositionen har mandag varslet "et endeligt opgør" i forsøget på at vælte Shinawatras regering.

- Vi har besluttet at træde tilbage som parlamentsmedlemmer for at marchere med folket mod Thaksin-regimet, siger parlamentsmedlemmet Sirichok Sopha med henvisning til Yingluck Shinawatras bror, Thaksin, som mistænkes for at styre Thailand fra sit eksil.

Ni oppositionspolitikere har tidligere på året forladt parlamentet for at deltage i masseprotesterne. Tidligere søndag foreslog den hårdt pressede thailandske premierminister Yingluck Shinawatra at lade thailænderne afgøre hendes fremtid ved en folkeafstemning. Og hun lovede at gå af, hvis hun taber den, sagde hun i en tv-tale.

Søskendeparret har imidlertid stor opbakning ude i provinserne blandt landbefolkningen, og derfor vil Yingluck Shinawatra formentlig vinde en eventuel folkeafstemning.
Oppositionslederen Suthep Thaugsuban har opfordret til, at man i stedet for nedsætter et såkaldt "Folkets Råd", der skal bestå af "gode mennesker" som erstatning for den nuværende regering.

I de seneste uger har titusindvis af demonstranter protesteret i hovedstaden Bangkoks gader. Aktivisterne mener, at Yingluck Shinawatra kun er en marionetfigur, og at landet i virkeligheden styres af hendes korruptionsdømte bror Thaksin Shinawatra.
Demonstranterne er vrede over, at Yingluck Shinawatra har forsøgt at få vedtaget et amnesti, der vil gøre det muligt for Thaksin Shinawatra, der er tidligere premierminister, at vende tilbage fra sit eksil.
Thailands leder foreslår folkeafstemning om sin fremtid
Den thailandske premierminister Yingluck Shinawatra lover at gå af, hvis hun taber en folkeafstemning.
Den hårdt pressede thailandske premierminister Yingluck Shinawatra foreslår søndag at lade thailænderne afgøre hendes fremtid ved en folkeafstemning. Og hun lover at gå af, hvis hun taber den, siger hun i en tv-tale.
I de seneste uger har titusindvis af demonstranter protesteret i hovedstaden Bangkoks gader. Aktivisterne mener, at Yingluck Shinawatra kun er en marionetfigur, og at landet i virkeligheden styres af hendes korruptionsdømte bror Thaksin Shinawatra.

- Vi bør gennemføre en folkeafstemning, så folket kan beslutte, hvad vi skal gøre, siger Yingluck Shinawatra. Søskendeparret har stor opbakning ude i provinserne blandt landbefolkningen, og derfor vil Yingluck Shinawatra formentlig vinde folkeafstemningen.

Oppositionslederen Suthep Thaugsuban har opfordret til, at man i stedet for nedsætter et såkaldt "folkets råd", der skal bestå af "gode mennesker" som erstatning for den nuværende regering.

Yingluck Shinawatra har afvist idéen og kaldt den udemokratisk og forfatningsstridig. Hun forsøger dog at imødekomme aktivisterne.

- Jeg er villig til at lytte til demonstranternes forslag. Jeg er ikke afhængig af min stilling. Jeg er klar til at træde tilbage og opløse parlamentet, hvis et flertal i den thailandske befolkning kræver det, siger hun.

Suthep Thaugsuban har indkaldt til en "endelig demonstration" mandag, der ifølge oppositionslederen skal tvinge Shinawatra fra magten. Demonstranterne har imidlertid tidligere givet premierministeren ultimatummer uden succes.

Demonstranterne er vrede over, at Yingluck Shinawatra har forsøgt at få vedtaget et amnesti, der vil gøre det muligt for Thaksin Shinawatra, der er tidligere premierminister, at vende tilbage fra sit eksil. Thaksin har en fængselsstraf for korruption hængende over hovedet, hvis han vender tilbage til Thailand. Premierministerens bror blev afsat ved et militærkup i 2006.


Færdselsuheld udløser uroligheder i Singapore

Normalt er der stille og roligt i ASEAN landet Singapore. Men et færdselsuheld har ført til optøjer i et indisk kvarter.
Hundredvis af gæstearbejdere gik søndag på gaderne i østaten Singapore og lavede uroligheder efter et voldsomt færdselsuheld.

10 politifolk blev såret, og mindst seks biler blev beskadiget, siger politiet.

- Situationen er nu under kontrol. Politiet vil ikke holde sig tilbage for at finde dem, der var involveret i urolighederne, siger Teo Chee Hean, der er vicepremierminister og indenrigsminister.

I en erklæring fra politiet hedder det, at urolighederne begyndte i det kvarter, der kaldes Lille Indien. Her skete der et færdselsuheld, hvor en person blev dræbt efter at være ramt af en bus.
Umiddelbart efter angreb omkring 400 mennesker på stedet politiet og politiets køretøjer. Avisen the Star i nabolandet Malaysia skriver, att urolighederne begyndte klokken 22 lokal tid.

På de sociale medier cirkulerer der billeder, som viser, at mindst to biler, herunder en ambulance, er i brand.

To politibiler er væltet. Ifølge The Star kom der tre busser fyldt med politifolk i kampudstyr, og de fik situationen under kontrol. Også særlige sikkerhedsstyrker, herunder de såkaldte gurkhaer, var med til at få situationen under kontrol.

Det er sjældent, at der er uroligheder i det meget kontrollerede Singapore.

I Lille Indien er der pakket med i tusindvis af gæstearbejdere, der overvejende kommer fra Indien. Søndag, da urolighederne skete, var deres fridag. Mange kommer på denne dag til Lille Indien for at handle og gå på restaurant.

ASEAN landet Singapore er stærkt afhængig af importeret arbejdskraft, og arbejdere fra det sydlige Asien dominerer inden for byggesektoren.
Nyhedsbureauet Reuters skriver, at urolighederne formentlig vil udløse bekymring for en lurende utilfredshed blandt de mange lavtlønnede, udenlandske arbejdere.

I fjor oplevede Singapore de kraftigste faglige aktioner i mange år, da 170 buschauffører fra Kina strejkede ulovligt.
Thailands konge i fødselsdags-bøn: Stå sammen
Alle thailændere skal være til gavn for landet, siger landets royale 86-års fødselar.

Thailands konge maner på sin 86-års fødselsdag til fred og ro i nationen, der i den seneste tid har været præget af voldsomme protester mod regeringen.

Kong Bhumibol Adulyadejs appellerer til, at alle thailændere arbejder sammen for at skabe "stabilitet".

De seneste par dage har været mere fredelige i Thailands hovedstad, Bangkok, hvor politi og demonstranter har gennemført en form for våbenhvile i forbindelse med fejringen af den højt elskede konge, der nærmest bliver hyldet som en guddommelig figur.
Monarken siger, at Thailand er et fredeligt land og har været det længe, fordi "alle arbejder sammen".

- Enhver thailænder burde være klar over dette og burde udføre deres rolle til gavn for landet, hvilket betyder at sikre landets stabilitet og sikkerhed, siger han i en tale, der blev vist på samtlige thailandske tv-kanaler.

Gaderne nær kongens palads i den centrale kystby Hua Hin var torsdag fyldt med folk klædt i gult - kongens signaturfarve. Grædende støtter råbte "længe leve kongen", da den royale ekskorte kørte en kort tur igennem byens gader.
Enhver politisk handling eller vold på kongens fødselsdag ville blive opfattet som et alvorligt tegn på manglende respekt.

I weekenden affyrede politiet tåregas, gummikugler og vandkanoner mod demonstranter, der forsøgte at trænge ind i flere af regeringens bygninger. Fem blev dræbt og flere end 200 såret i urolighederne.
Den aldrende konge - der er verdens længstsiddende monark - talte ved en ceremoni, hvor også den udskældte premierminister Yingluck Shinawatra deltog.

Demonstranterne er vrede over, at Shinawatra har forsøgt at få vedtaget et amnesti, der vil gøre det muligt for hendes korruptionsdømte bror, den tidligere premierminister i Thailand, Thaksin Shinawatra, at vende tilbage fra sit eksil.
Thaksin har en fængselsstraf for korruption hængende over hovedet, hvis han vender tilbage til Thailand. Premierministerens bror blev afsat ved et militærkup i 2006.
Fire dræbt og 57 såret under uro i Bangkok


Gadekampe i den thailandske hovedstad i weekenden har kostet mindst fire mennesker livet, mens 57 er såret.

Myndighederne i Bangkok oplyser ifølge avisen Bangkok Post, at antallet af dræbte ved voldelige sammenstød i den thailandske hovedstad er steget til fire, og at antallet af sårede nu er nået op på 57.
Samtidig fortsætter omkring 30.000 demonstranter efter eget udsagn et "folkets kup" mod landets regering ved at omringe og besætte statslige bygninger og regeringskontorer.
Politiet har anvendt tåregas og knipler mod stenkastende demonstranter, og under gadekampe lørdag, da folk fra oppositionen kom i kamp med regeringsvenlige "rødskjorter", blev der anvendt benzinbomber, skydevåben og knive.

Myndighederne siger dog, at ingen regeringskontorer er blevet besat søndag.
De regeringsfjendtlige demonstranter forsøgte tidligt søndag at storme et område ved en politisportsklub, hvor den thailandske premierminister, Yingluck Shinawatra, opholdt sig i løbet af morgenen.

Men det lykkedes hende at komme ud af bygningen, og premierministeren befinder sig nu i sikkerhed et andet sted.
Demonstranterne, der ønsker at vælte Shinawatras regering, har gennemført de største gadedemonstrationer i Bangkok siden 2010.
Yingluck Shinawatra er søster til tidligere premierminister Thaksin Shinawatra, som var premierminister fra 2001, men blev afsat af militæret i 2006.

Han blev senere idømt to års fængsel in absentia for magtmisbrug og korruption.
Demonstrationerne begyndte efter, at regeringen i oktober kom med et amnesti-forslag, som vil give Thaksin mulighed for at vende tilbage uden at skulle afsone sin dom.


* Yingluck Shinawatra har været premierminister siden 2011. Hun er søster til den tidligere premierminister Thaksin Shinawatra, som var premierminister fra 2001 indtil han blev afsat ved et militærkup i 2006. Han blev senere idømt to års fængsel in absentia for magtmisbrug og korruption.

* Demonstranterne ledes af den tidligere vicepremierminister Suthep Thaugsuban, der mener, at regeringen er korrupt, og at Thaksin, som bor i eksil, fortsat styrer landet gennem søsteren.

* Demonstrationerne begyndte efter, at regeringen i oktober foreslog et amnesti for personer, som er dømt for politisk-relaterede lovovertrædelser i perioden 2006-2013. Forslaget vil give Thaksin mulighed for at vende tilbage til Thailand uden at skulle afsone sin dom.

* Søskendeparret Shinawatra har bred støtte hos landets fattige. Deres støtter er kendt som rødskjorterne. Oppositionen er kendt som gulskjorterne og har opbakning i middelklassen, eliten samt i kredsen omkring kongehuset.


Udskældt thailandsk leder overlever mistillidsvotum

Thailands kriseramte premierminister, Yingluck Shinawatra, overvandt natten til torsdag et mistillidsvotum i overlegen stil.

Premierministeren er under pres efter de værste protester mod regeringen siden 2010.

Hendes sejr i parlamentet ventes ikke at sætte en stopper for demonstrationerne. Tværtimod er der planlagt yderligere protester torsdag.

Yingluck Shinawatra havde brug for opbakning fra halvdelen - svarende til 246 - af underhusets medlemmer for at forsætte på posten. Hun fik 297 stemmer, mens 134 stemte imod.

- Jeg vil ikke opløse parlamentet, sagde premierministeren inden afstemningen, som det var ventet, at hun ville vinde.

Onsdag omringede tusindvis af demonstranter fire ministerier og et stort kompleks af regeringsbygninger samt 19 lokale byråd i deres bestræbelser på at tvinge landets regering til at gå af.

Tidligt på dagen blev en regeringsbygning i Bangkok, som huser en særlig efterforskningsenhed, evakueret, efter at over 2000 demonstranter omringede stedet.

Protesterne er taget til, efter at regeringen har forsøgt at få vedtaget en amnesti, der vil gøre det muligt for den fordrevne tidligere premierminister Thaksin Shinawatra at vende hjem.

Demonstranterne ledes af den tidligere vicepremierminister Suthep Thaugsuban, der mener, at regeringen er korrupt, og at Thaksin Shinawatra fortsat styrer landet fra sit eksil gennem sin søster, den nuværende premierminister Yingluck Shinawatra.

Thaksin blev afsat ved et militærkup i 2006. Han blev senere idømt to års fængsel in absentia for magtmisbrug og korruption.

Milliardæren Thaksin, som forgudes af mange af landets fattige, bliver i middelklassen opfattet som korrupt og som en fare mod monarkiet. Han bor i dag i Dubai.

I 2010 forsøgte demonstranter ligeledes at tvinge Yingluck Shinawatra til at gå af.


125,554 Unikke besøg